5 de Maig – Dia Mundial de la Higiene de Mans 2025 “Els guants, quan estigui indicat; la higiene de mans, sempre.”

05 maig 2025 | Àrea professional
Dia Mundial Higiene de Mans FHSJDM 2025

Amb motiu del Dia Mundial de la Higiene de Mans, promogut per l’OMS cada 5 de maig, des de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) volem recordar als  professionals que la higiene de mans és la mesura més senzilla i eficaç per evitar infeccions en l’àmbit assistencial.

Objectius 2025:

  • Promoure pràctiques òptimes d’higiene de mans seguint els 5 moments de l’OMS i l’ús adequat dels guants dins del flux assistencial.
  • Integrar la higiene de mans dins les estratègies nacionals de prevenció i control d’infeccions, seguint el pla d’acció de l’OMS 2024–2030.
  • Sensibilitzar sobre l’impacte ambiental dels guants, especialment pel seu ús innecessari.

Enguany, el lema de l’OMS ens recorda que els guants no substitueixen la higiene de mans, ja que també poden contaminar-se fàcilment. És fonamental retirar-los quan cal i fer la higiene de mans immediatament, sempre respectant els 5 moments clau.

A més, l’ús indiscriminat de guants suposa un impacte ambiental significatiu. És responsabilitat de tots utilitzar-los només quan estiguin indicats i evitar generar residus sanitaris innecessaris.

Amb aquest objectiu, durant aquest matí, la infermera de control d’infeccions de la FHSJDM, Sílvia Sancliment, ha fet formació in situ sobre higiene de mans, recordant un dels punts clau de la campanya d’enguany: “Els guants, quan estigui indicat; la higiene de mans, sempre.” Durant tota la jornada s´ha desplaçat pels diferents controls i sales del centre hospitalari amb el material necessari per formar als professionals en higiene de mans.

Simultàniament, des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, aquest any es dona un pas més amb l’objectiu de reforçar aspectes que garanteixin una assistència més segura. La higiene de mans és una de les mesures essencials per prevenir la transmissió d’infeccions i, més enllà de seguir la tècnica, la freqüència i els 5 moments establerts per l’OMS, és fonamental adoptar altres bones pràctiques diàries que, en algunes ocasions, passen desapercebudes:

  • Utilitzar guants només quan estigui indicat. L’ús innecessari deguants pot augmentar el risc de contaminació creuada. Per aquest motiu, cal utilitzar-los només quan estigui indicat i prioritzar la higiene de mans abans i després del contacte amb el pacient i el seu entorn.
  • Mantenir les ungles curtes, netes i sense esmalt. Les ungles llargues i pintades poden acumular microorganismes i dificultar una higiene de mans efectiva. Per garantir una atenció segura, les recomanacions sanitàries són portar les ungles curtes, netes i sense esmalt.
  • Evitar l’ús de joies durant la jornada assistencial. Les joies, com anells, polseres o rellotges, poden ser un focus de contaminació i impedir una correcta higiene de mans. Es recomana evitar portar complements durant la jornada laboral en entorns sanitaris.
  • Portar l’uniforme adequat i el cabell recollit. El compliment dela normativa en l’ús de l’uniforme sanitari és essencial per evitar la transmissió d’agents patògens. A més, portar el cabell recollit ajuda a mantenir una higiene correcta i evita riscos innecessaris per als pacients i professionals.
  • Descontaminar els dispositius assistencials després de cada ús. Elmaterial d’exploració ha de ser descontaminat adequadament entre cada pacient. Aquesta pràctica redueix significativament el risc de transmissió d’infeccions i garanteix un entorn més segur.”

D’altra banda, també volem recordar-vos que hi ha bones opcions de formació online:

Recordeu:

👉 La higiene de mans salva milions de vides cada any.
👉 És un acte de respecte cap als pacients i de protecció per als professionals.
👉 Junts podem frenar les infeccions i la resistència antimicrobiana.

 Moltes gràcies per la vostra col·laboració!