L'Hospital

Foto-Hospital-de-Martorell-Capçalera_1920px

Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell som un conjunt de professionals, experts i compromesos, que fem que l’Hospital sigui capdavanter en la seva àrea d’influència. Cuidem els professionals, els pacients i les famílies, i l’entorn.

La Fundació Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell és una fundació sense ànim de lucre que pertany des del 1986 a la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública, actual SISCAT (Sistema Sanitari Integral d’utilització pública de Catalunya). Com a centre proveïdor del Servei Català de la Salut proporciona cobertura assistencial a les comarques del Baix Llobregat (Martorell, Sant Andreu de la Barca, Pallejà, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Collbató, Sant Esteve de Sesrovires, Castellví de Rosanes); Alt Penedès (Gelida, Sant Llorenç d'Hortons); Anoia (Masquefa, El Bruc) i Vallès Occidental (urbanitzacions de Can Santeugini i Costablanca pertanyents al municipi de Castellbisbal) amb una població de referència d'uns 160.000 habitants.

El seu objectiu és l'activitat hospitalària especialitzada integral vinculada a la xarxa d'atenció primària i a l'atenció socio-sanitària.


Més de 850 anys d’història
1167

El monestir de Valladaura – poc després Santes Creus-, dona a Pere d’Espiells i a la seva esposa Arnaldeta una peça de terra situada dins la vila de Martorell per a la construcció d’un hospitium per a alberg dels seus homes en camí i l’atenció a les necessitats dels pelegrins i vianants de pas per Martorell.

L’Hospital es va projectar fora de la població i a peu de camí. Del seu emplaçament original, al carrer de Pere Puig de Martorell, només se’n conserva íntegrament la capella de Sant Joan, aixecada entre els anys 1310 i 1313.

Malgrat la fervent activitat i la seva continuïtat, l’Hospital va mantenir les seves instal·lacions originals durant sis segles

1842

La institució es va traslladar al Convent de Caputxins, que feia poc que havia estat desamortitzat.

1862

La ubicació de l’Hospital al convent caputxí es va mantenir fins aquest any. A partir d’aleshores va tornar al seu emplaçament primitiu.

1868

L’Hospital es trasllada a un nou edifici llegat pel Sr. Ramon Lloselles i Ros, l’ampli casal de Lloselles.

Les obres van encarregar-se a Francisco de Paula del Villar, destacat arquitecte autor, entre d’altres, de l’absis de la basílica de Montserrat i de la cripta de la Sagrada Família. El projecte de De Paula va consistir en habilitar l’espai preexistent i adaptar els usos de les sales a la seva nova funció. D’aquest edifici encara subsisteixen, paral·leles al carrer de Sant Antoni, les dues naus de l’Arxiu Municipal.

1887

Les Germanes Josefines de la Caritat van entrar al servei de l’Hospital.

1901

Les tasques administratives i de govern es van adjudicar a una Junta de Patrons, tots ells persones de “reconeguda moralitat i cel per a la beneficiència”.

1954

Les dues sales dormitori es van convertir en 19 habitacions individuals i una sala de visites.

1955

Una associació mèdica dirigida pel Dr. R. Sans Gassió va instal·lar-hi un servei d’urgències permanent i un quadre medicoquirúrgic que cobria totes les especialitats.

1967

L’enderroc de l’àrea de migdia de l’Hospital per ampliar 5 metres la N-II al seu pas pel carrer del Mur comprometia la viabilitat de les seves instal·lacions de cara al futur, i la junta de patrons va acordar encarregar l’estudi de construcció d’un nou edifici en el camp de la vinya del Sunyer, al barri de Buenos Aires.

Es va col·locar la primera pedra del nou edifici. Per primera vegada en 800 anys, l’Hospital s’allunyava del nucli històric de Martorell.

1969

Es va inaugurar el nou Hospital, en la seva ubicació actual, el 9 de novembre amb un acte presidit pel ministre de governació, Tomás Garicano Goñi.

1986

L’Hospital es va adherir a la Xarxa d’Hospitals d’Utilització Pública (XHUP).

1996

Es va inaugurar la reforma integral de l’Hospital amb noves unitats d’hospitalització i es va augmentar la seva capacitat a 127 llits..

2012

Es modernitza i s’amplia el servei d’urgències de l’Hospital. Els canvis permeten que l’entitat assumeixi un total de 1.000 visites diàries.

2017

Es commemoren els 850 anys de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell.

2019

S’inicia el projecte d’ampliació i remodelació de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell.

Missió
Proveir i prestar serveis de salut en l’àmbit de referència, d’una manera eficient, eficaç i efectiva.

Visió
Ser l’hospital capdavanter del Baix Llobregat Nord, obert a la societat, centrat en les persones, amb capacitat d’influència en les polítiques sanitàries i socials del nostre entorn.

Valors
Voluntat de servei:
Respecte absolut a la dignitat de la persona, que exigeix una assistència integral, respectant altres creences i plantejaments de vida diferents als nostres.

Ser experts:
L’expertesa denota coneixement i pràctica professionals. Tot aixó ha de culminar en una pràctica d’alta qualitat.

Compromís social i ètic:
El respecte a les persones, a l’entorn i al medi ambient.

Eficiència:
És imprescindible l’ús dels nostres recursos de la manera més adequada.

Patronat:

  • Sr. Xavier Fonollosa i Comas
    President
  • Mn. Francesc Tirado i Lara
    Vicepresident
  • Sr. Àngel Fernández Grauet
    Secretari (no patró)
  • Sra. Carmen Simó i Vallmajor
    Vocal
  • Sr. Josep Casasayas i Puig
    Vocal
  • Sr. Jaume Sellarés i Sallàs
    Vocal
  • Sr. Lluís Amat i Ferrer
    Vocal
  • Sra. Soledad Rosende Castillo
    Vocal
  • Sra. Mònica Botta Santasuana
    Vocal (CatSalut)

Què és el codi ètic?

El codi ètic és una eina que dona a conèixer el tipus d’organització que volem ser en coherència amb la nostra missió i visió.

Des de la ètica, proposa els valors i ideals als quals tendim a través dels comportaments, decisions i responsabilitats.

Concretament què pretén el codi ètic?

  • Superar la visió de consciència individual com a única responsable, generant sentit de pertinença a un mateix projecte organitzatiu, per garantir la coherència amb la resta de companys i amb l'organització en general.
  • Compartir un compromís col·lectiu sobre què és el que esperem quant a valors ètics dins la nostra organització.
  • Orientar en moments d’incertesa per donar-nos suport recolzats en la nostra tasca diària.