A la FHSJDM parlem sense tabús de les patologies sexuals i reproductives per donar suport a La Marató 3Cat

14 desembre 2023 | Notícies
Xerrada FHSJDM Marató 3Cat 2023

Amb la premissa sense tabús, els professionals de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) han posat sobre la taula la salut sexual i reproductiva, un conjunt de patologies que afecten més la població, en tots els aspectes i al llarg de tota la vida. La iniciativa del centre hospitalari s’emmarca dins les activitats que se celebren a Martorell per donar suport a la Marató d’enguany.

Durant la xerrada, que ha tingut lloc a la Biblioteca de Martorell, un dels temes destacats per la Dra. Soraya Arroyo, especialista en Ginecologia i Obstetrícia de la FHSJDM i el Dr. Cristóbal Ramírez, especialista en Urologia de la FHSJDM ha estat la importància de la prevenció i que les famílies transmetin la informació sexual als seus fills i filles, abans que els arribi a través de les xarxes.

 

Dra. Soray Arroyo, especialista en Ginecologia i Obstetrícia de la FHSJDM

Xerrada FHSJDM Marató 3Cat Dr. Ramírez 2023

Dr. Cristóbal Ramírez, especialista en Urologia de la FHSJDM 

La xerrada ha estat moderada per la Dra. Ana Filloy i el Dr. Miquel Puyol, caps dels serveis de Ginecologia i Obstetrícia i Urologia respectivament de la FHSJDM

Xerrada FHSJDM Marató 3Cat Presentació 2023

Presentació a càrrec de Soledad Rosende, regidora d’ensenyament i salut de l’Ajuntament de Martorell

Un any més, amb aquesta iniciativa, la FHSJDM ha volgut donar suport a la Marató 3Cat, que aquesta edició té com objectiu donar visibilitat i normalitzar un àmbit de la salut i un seguit de patologies que, molt sovint, resten silenciades dins l’esfera íntima de les persones.

La salut sexual i reproductiva a Catalunya

La salut sexual i reproductiva es defineix com un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat i la reproducció. Un benestar que va més enllà de l’absència de malalties i la capacitat de reproduir-se, i que implica la llibertat i el respecte màxims en tots els sentits, incloent-hi l’expressió de gènere, la responsabilitat i la informació.

A Catalunya hi ha 3 milions de persones amb un problema de salut sexual o reproductiva i, cada any, n’apareixen al voltant de 211.000 nous casos. Dins aquest àmbit hi ha reconegudes més de 200 malalties i problemes, entre els que s’hi inclouen les patologies relacionades amb el sistema reproductor femení i masculí (entre altres, l’endometriosi, les disfuncions sexuals i del sòl pelvià, i el càncer de mama, de coll d’úter, de vagina o de pròstata); les infeccions de transmissió sexual (la clamídia, el virus del papil·loma humà, l’herpes genital i el VIH, per exemple); la medicina reproductiva (esterilitat, infertilitat i tractaments), les malalties relacionades amb l’embaràs, el part o el postpart (preeclàmpsia, diabetis gestacional, problemes de salut mental i dol perinatal, entre altres) i amb la menopausa.