El passat 1 d’octubre, en el marc del 15è Congrés anual de la Sociedad Española de Hospitalización y Atención Domiciliaria (SEHAD), el Dr. Rafael Jiménez, metge de la Unitat d’Hospitalització Domiciliària (UAD) de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), va participar-hi amb la ponència: Vídeo consulta en l’Hospitalització Domiciliària. Eina infrautilitzada?
La seva presentació formava part de la taula rodona: Telemedicina, una eina imprescindible en l’hospitalització a domicili. El Dr. Jiménez va posar sobre la taula les avantatges de la vídeo consulta i la necessitat d´impulsar-la: “Donada les característiques de la nostra feina en la que tenim pacients ingressats en el seu domicili, la telemedicina ens pot ajudar a fer una atenció més eficient, segura, amb una optimització de recursos i amb un grau de satisfacció tant pels pacients com pels professionals implicats en l’atenció sanitària”.
Tal com indicava el Dr. Jiménez. “L’objectiu de la ponència ha estat mostrar la utilitat que suposa la vídeo consulta en el treball diari de qualsevol unitat d’hospitalització domiciliària”. I va explicar en quin moment es pot utilitzar, quines son les barreres principals per a la seva implantació i utilització i finalment ha fet una sèrie de recomanacions per poder consolidar la vídeo consulta en el treball diari en una UAD.
El Dr. Rafael Jiménez també va destacar que: “La telemedicina ja estava present, encara que de manera testimonial, en el treball de de les unitats d’hospitalització domiciliària, la pandèmia COVID19 ha posat de manifest la seva necessitat i és gràcies a noves estratègies i noves eines que l’anirem integrant en la nostra feina habitual”. Tot i així, va assenyalar que encara falta molt camí per avançar: “El nostre grup de treball de telemedicina de la SEHAD ha realitzat una enquesta que ha posat de manifest que, si bé algunes unitats d’hospitalització domiciliària utilitzen eines de comunicació virtual com la vídeo consulta, la majoria ens continuem comunicant amb els nostres pacients de manera telefònica”.
La taula rodona moderada per la Dra. Isabel Sampedrode l’Hospital Marqués de Valdecilla de Santander, l´ha van completar el Dr. Eduardo Iribarnegaray de l’Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi que va presentar l’Enquesta sobre l’ús de les noves tecnologies a les Unitats d´Hospitalització de Domicili a Espanya durant la pandèmia de SARS-CoV-2 i el Dr. Carlos Bibiano de l´Hospital Universitari Infanta Leonor, amb la ponència titulada: Telemedicina aplicada als processos assistencials. Medicina personalitzada?
15è Congrés anual de la Sociedad Española de Hospitalización y Atención Domiciliaria
Durant el Congrés de la SEHAD, que ha tingut lloc del 29 de setembre a l’1 d’octubre, s’han tractat temes habituals en l’atenció diària, com per exemple l’administració de tractament antibiòtic endovenós en domicili (TADE), cures de ferides complexes en domicili amb teràpia de pressió negativa, administració de ferro endovenós així com teràpia transfusional a domicili i aspectes organitzatius de l’activitat diària.
Però tal com destacava el Dr. Rafael Jiménez: “en l’edició d’aquest any s’han tractat aspectes molt més actuals, d’enorme importància en l’escenari de la salut pública espanyola com són: la taula de l’eutanàsia (de manera informativa) i la taula de la telemedicina, sobre el seu paper en el nostre treball a domicili, sobretot en el context de la pandèmia COVID19”.
Fundació Hospital
Sant Joan de Déu de Martorell
Av. Mancomunitats Comarcals 1-3
Martorell (08760)