La Dra. Carmen Serrano, cap de l’equip de Neurologia de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), ha liderat un important estudi multicèntric per validar la versió espanyola de l’escala per al cribratge de la Síndrome Cognitiva-Afectiva Cerebel·losas (CCAS, per les seves sigles en anglès).
Aquest trastorn, descrit per primer cop l’any 1998, afecta funcions com la memòria, el llenguatge, l’atenció i les emocions, a causa de lesions al cerebel. El professor Jeremy Schmahmann, de la Harvard Medical School, va ser qui va definir aquesta síndrome i va crear, el 2018, una escala en anglès per facilitar-ne la detecció clínica. Amb el seu suport, l’equip investigador ha aconseguit ara validar una versió en castellà de l’escala, adaptada a la nostra població.
L’estudi ha comptat amb una mostra de 158 pacients amb atàxia cerebel·losa i 164 persones sanes, provinents de diverses regions d’Espanya. Els resultats han demostrat que la nova versió espanyola de l’escala (sCCAS-S) és una eina fiable, consistent i útil per diagnosticar de manera més precisa aquest tipus de deteriorament cognitiu.
A més, l’eina espanyola inclou un factor de correcció per educació que ha millorat la seva capacitat diagnòstica en el nostre entorn.
“Validar aquesta escala en castellà ens permet millorar el diagnòstic i el seguiment dels pacients amb atàxia cerebel·losa, oferint una eina adaptada a la nostra realitat clínica i cultural”, explica la Dra. Serrano. “A més, és un orgull haver-ho fet amb el suport del professor Schmahmann, referent internacional en aquest camp, i amb les altres dues investigadores core del projecte, la Dra Rocío Martínez Regueiro i la Dra Carmen García Sánchez. També vull agrair la participació dels neuròlegs i neuropsicòlegs experts en atàxia d’arreu de l’estat que des del seu inici van mostrar el seu entusiasme pel projecte, a la SEN pel seu suport i a tots els participants que desinteressadament hi han format part”.
Aquesta recerca representa un avenç significatiu en la detecció i avaluació dels trastorns cognitius associats a les malalties cerebel·loses, i destaca el compromís de la FHSJDM amb la recerca clínica i la millora contínua de l’atenció als pacients neurològics.
Fundació Hospital
Sant Joan de Déu de Martorell
Av. Mancomunitats Comarcals 1-3
Martorell (08760)