Avui, 29 d’octubre es celebra el Dia Internacional de l’Ictus i des de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ajudem a sensibilitzar en la prevenció i el tractament d’aquesta malalties a la població general, però també, als sanitaris que treballen al nostre centre.
Per als professionals, és molt important saber detectar aquests símptomes i subministrar el tractament adequat el més aviat possible als nostres pacients. D’aquesta manera es poden reduir al màxim les seves seqüeles i la mortalitat de les persones que ho pateixen.
Per aquest motiu, durant tot el dia d’avui, farem difusió a la nostra web dels signes d’alarma de detecció de l’ictus i dels circuits d’activació de l’atenció urgent, mitjançant el codi ictus intrahospitalari. L’Organització Mundial de l’Ictus (World Stroke Organitzation), organisme global centrat exclusivament en l’ictus, ha desenvolupat una sèrie de materials per ajudar en la conscienciació d´aquesta malaltia i la importància del temps amb la campanya: “Unos minutos pueden salvar la vida” i el hastag: Gana un #tiempoprecioso, que difondrem entre els nostres professionals, juntament amb la guia del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Servei d´Emergències Mèdiques (SEM) i la Fundació ICTUS.
A més, està previst reprendre les jornades de formació i especialització en malalties cerebrovasculars amb el personal d’ infermeria del nostre centre hospitalari.
Des de la FHSJDM volem donar impuls a aquest tipus de campanyes perquè ajuden a detectar i actuar amb rapidesa davant d´aquesta malaltia amb conseqüències tan discapacitants.
Sempre es diu: “Temps és cervell” i les probabilitats de recuperació depenen del temps que passa des de l’inici dels símptomes i el tractament adequat.
L’ictus, la principal causa de discapacitat adquirida a l´adult
L’ictus és la principal causa de discapacitat adquirida a l’adult. Les seqüeles derivades d’haver patit un ictus són principalment l’alteració de la memòria, la mobilitat, la parla i l’autonomia.
La prevalença de l’ictus a Catalunya s’estima que és del 1,2% i equivaldria a un total de 72.837 persones. A tot l’Estat es del 1,7%. La prevalença augmenta significativament amb l’edat i arriba al 6,4% en majors de 70 anys.
Si es deixen de banda les morts relacionades amb la pandèmia de la COVID, l’ictus va constituir la principal causa de mort entre les dones durant el darrer any.
Per a la prevenció de l’ictus es recomana seguir uns hàbits de vida saludable: fer exercici físic de forma regular, seguir una dieta cardiosaludable, no fumar i fer un seguiment periòdic dels factors de risc cardiovascular com són la hipertensió arterial, la diabetis i les xifres del colesterol.
Si detectem qualsevol del símptomes d’un ictus hem de trucar el més aviat possible al 112 o 061. Els símptomes més habituals son la pèrdua de força o paràlisi en un cantó de la cara, la impossibilitat d’aixecar tots dos braços o la dificultat a l’hora de parlar.
Fundació Hospital
Sant Joan de Déu de Martorell
Av. Mancomunitats Comarcals 1-3
Martorell (08760)