La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell i la COVID-19

17 juliol 2020 | Notícies
FHSJDM i Covid19

El centre hospitalari ha atès a més de 700 persones positives per coronavirus

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha atès un total de 741 pacients per COVID-19 al llarg de la pandèmia fins a data d’avui.  D’aquests, 614 van ser hospitalitzats, 31 d’ells en estat crític. El percentual de defuncions és similar a la resta d’hospitals de Catalunya, i en alguns casos fins i tot menor.

Encara hi ha algun malalt ingressat, i es continuen detectant alguns casos positius per COVID-19 entre la població. El virus continua viu i, per tant, és molt important que la ciutadania continuï aplicant les mesures pertinents de prevenció i seguretat: obligatorietat de l’ús de mascareta, rentat de mans i distància de seguretat.

Tot i que existia un desconeixement inicial dels efectes i l’evolució de la COVID-19, el funcionament i la capacitat d’adaptació de la FHSJDM han estat molt positius. En un primer moment, l’Hospital  va reacondicionar els seus espais, incrementant la seva capacitat assistencial habitual. També va adaptar els seus serveis i dotació de professionals a la nova situació, sectoritzant i mantenint àrees per atendre malalts amb COVID-19, donat que la FHSJDM és l’hospital de referència de tot el Baix Llobregat Nord.

Es va ampliar la zona per pacients crítics amb necessitat d’intubació i ventilació assistida a l’àrea quirúrgica i d’urgències, abans de ser derivats a d’altres hospitals més grans, majoritàriament a l’Hospital de Bellvitge. L’Hospital va reservar la planta 2 i 3 pels malalts de COVID-19, amb l’objectiu de mantenir les mesures de seguretat necessàries per al personal i la resta de pacients. Mantenint la planta 1, per urgències i atenció a la dona.

D’altra banda, es van facilitar mòbils als pacients per poder estar en contacte amb els familiars, doncs es van haver de reduir dràsticament les visites. També es van canviar els protocols d´accés al centre per evitar qualsevol possibilitat de contagi.

A més, es van suspendre les visites presencials de Consultes Externes i es va optar per l’atenció via telefònica, tal com es va fer també, amb l’atenció a les futures gestants.

Cal destacar que es van reduir considerablement les urgències: durant l’època de pandèmia s’han reduït fins a la meitat aproximadament. Això constata que la ciutadania va fer cas de les recomanacions de no anar a urgències si no era del tot necessari, amb l’objectiu de no col·lapsar-les en un moment tant delicat a causa del coronavirus. Agraïm de nou la comprensió i la col·laboració de tots en aquest sentit.

Ara, des de la FHSJDM volem posar de nou el nostre granet de sorra, i conscienciar-vos de la necessitat de seguir amb el compliment de les mesures de prevenció. No baixeu la guàrdia, entre tots ho aconseguirem! 

Si volem no tornar a reviure situacions anteriors i donar-hi la volta definitivament a la pandèmia, depèn més de nosaltres del que pensem.