La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell signa un nou conveni amb la residència Vitàlia de Sant Andreu de la Barca per implementar-hi la Unitat d’Hospitalització Domiciliària

16 gener 2019 | Notícies
Foto Signatura del conveni amb St Andreu de la Barca Vitalia

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJM) incorpora el centre assistit Vitàlia, de Sant Andreu de la Barca, al projecte d’Unitats Hospitalàries a Domicili (UHD) per a persones grans. Amb aquesta incorporació, ja són tres les residències que formen part d’aquest projecte pioner a Catalunya, que té com a objectiu reduir les visites als serveis d’urgències i que els pacients guanyin qualitat de vida.

Els usuaris de la residència assistida Vitàlia de Sant Andreu de la Barca podran rebre atenció hospitalària a l’equipament amb la finalitat d’evitar trasllats i esperes als serveis d’urgència. La iniciativa preveu que un equip de professionals vagi fins al centre residencial en cas que un usuari ho necessiti, i sempre que no li calguin serveis que hi ha a l’Hospital.

El director-gerent de la FHSJDM, el Dr. Manuel Álvarez, i el president del grup Vitàlia, José Maria Cosculluela, han signat un acord pioner amb aquesta finalitat. L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha promogut i facilitat l’acord amb la finalitat d’aconseguir una millora en la qualitat de vida de les persones grans i evitar molèsties i desplaçaments prescindibles. A més d’evitar desplaçaments al pacient fràgil, la mesura alleuja l’ansietat que els hospitals els provoquen, evita complicacions com ara possibles infeccions, allibera els familiars de desplaçaments i redueix la pressió assistencial de l’hospital.

L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha explicat que “inicialment es fa aquesta prova pilot amb els residents a Vitàlia i, en funció del resultat, es podria estendre a la resta de centres assistencials de la localitat”.

El director-gerent de la FHSJDM ha subratllat que “la mesura és molt important perquè evitem el trasllat, l’espera a urgències i que l’usuari hagi de deixar el seu lloc de residència, evitant d’aquesta manera que es desorienti, quelcom molt freqüent entre aquest tipus de pacients”.

Amb la UHD es poden tractar aspectes com ara una patologia infecciosa, pneumònies, endocarditis, aguditzacions de l’EPOC o diabetis descompensada. Els procediments terapèutics que es poden implementar a domicili són diversos i van des de l’oxigenoteràpia i la utilització de nebulitzadors per a pacients amb insuficiència respiratòria, continuant per les infusions d’antibiòtics fins a les transfusions de sang. També es poden fer proves diagnòstiques, com analítiques o ECG.