L’Associació de Diabetis de Catalunya compta un any més amb el Dr. Joaquim Ripollès de la FHSJDM pels seus campaments d’estiu

17 juliol 2024 | Notícies
Participació Dr. Ripollès FHSJDM Campaments ADC

El Dr. Joaquim Ripollès Edo, metge especialista en Endocrinologia i Nutrició del Departament de Medicina de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) participa, un any més, com a formador i metge en els campaments d´estiu per a nens i joves amb diabetis que organitza l´Associació de Diabetis de Catalunya (ADC). Ja fa més 21 anys que hi col·labora i hem volgut parlar amb ell i conèixer perquè hi va i què representa per a ell formar-ne part.

Ja fa més de 20 anys que col·labora amb l’Associació per la Diabetis de Catalunya, com i per què va decidir participar en aquestes colònies?

Com passa el temps. Aquest any és el 25é any que hi participo. I el motiu va ser doble.

El primer és que jo tinc diabetis des dels 14 anys i de nen m’hagués agradat tenir una bona formació en aquesta malaltia crònica. Crec que quan més sàpigues com tenir un bon control de la teva diabetis, millor. Tots els nens i nenes i joves amb diabetis tipus 1 haurien d´estar ben formats i quan vaig acabar la meva especialitat em vaig proposar que intentaria posar el meu granet de sorra perquè cap nen amb diabetis passés pel que vaig passar jo.

I per altra banda, m’agrada molt l’ambient de campament i la manera en que en un escenari de natura pots ensenyar. Pots explicar coses per poder controlar la diabetis i a més transmetre valors de convivència i com viure el seu dia a dia. I tot això, gaudint d’uns campaments d’estiu.

Participació Dr. Ripollès FHSJDM Campaments ADC

Quin és l’objectiu d´unes colònies adreçades a nens i joves amb diabetis?

El principal objectiu és gaudir d’una estada en uns campaments d´estiu, igual que els nens sense diabetis. No deixar que la diabetis sigui un obstacle per fer aquesta activitat.

I com objectius secundaris estaria el fet d’aprendre a manegar la diabetis en el dia a dia (allà cada dia és un taller de diabetis), deslligar-se durant una setmana dels pares per aprendre a ser autònoms, augmentar l’autoestima, adonar-se del benefici de la pràctica d’esport en el control de la diabetis, compartir vivències i experiències, aprendre a conviure i, molt important, respectar la natura i aprendre a estimar-la.

Quin tipus de tasques porta a terme durant els campaments? Hi va com a metge o exerceix algun altre rol?

Sobretot hi assisteixo com a metge. Però allà faig una tasca docent-educativa i també faig de monitor de lleure organitzant jocs , activitats de muntanya com excursions, etc.

Què en destacaria d’aquesta experiència? No només d´aquest any, sinó de tots els anys de vinculació amb les colònies de l’Associació de Diabetis de Catalunya

En primer lloc, m´he sentit molt útil ajudant a tots aquests joves en el control de la seva diabetis. En alguns casos ens hem trobat joves que estaven molt perduts i amb una molt dolenta adaptació i acceptació de la seva malaltia.

Però també m´ha servit per formar-me com a diabetòleg. He aprés molt en 25 anys d´altres companys sanitaris en temes com teràpies amb bombes d´insulina, noves tecnologies o pautes de treball en altres centres, i dels mateixos nens. Jo sempre he estat obert a aprendre de qualsevol persona, sigui qui sigui i vingui d´on vingui.

 

Des de la FHSJDM, volem felicitar el Dr. Ripollès per la seva extraordinària tasca amb l’Associació de Diabetis de Catalunya. I li agraïm el temps que ens ha dedicat, ja que ens ha permès conèixer de primera mà les fantàstiques colònies de l’ADC i entendre millor el seu paper fonamental, així com el suport inestimable que brinda a l’Associació.

 

Si voleu més informació sobre l´Associació de Diabetis de Catalunya, clickeu aquí