Els incidents violents i la implicació de la gestora com element clau, comunicació presentada per un equip d’infermeria de la FHSJDM a les Jornadas Nacionales de Enfermeras Gestoras

06 juny 2024 | Àrea professional

En el marc de les 34 Jornadas Nacionales de Enfermeras Gestoras, organitzades per la Asociación Nacional de Directvios de Enfermería (ANDE), sota el lema “Generando confianza. Líderes de transformación”, un equip d’infermeria de la  Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), ha presentat la comunicació “Incidentes violentos: la implicación de la gestora como elemento clave en la prevención y tratamiento”. La trobada ha tingut lloc a Madrid els dies 5, 6 i 7 de juny.

El treball ha estat realitzat per Marta Melendo, Gestora Infermera, Gemma Margarit,  cap d’Àrea Infermera Docència, Formació i Recerca i Àngels Delgado, directora Infermera de la FHSJDM. Durant la presentació de la comunicació,  Melendo ha destacat com objectius augmentar les notificacions d’incidents violents dels professionals, facilitar el procés de notificació i generar seguretat i confiança en els professionals del centre hospitalari.

La presentació ha tingut molt bona acollida ja que ha estat l’única de la jornada que ha tractat el tema dels incidents violents, una realitat que gairebé tots els assistents a la sala han reconegut haver patit per part de pacients, acompanyants o altres professionals tant de forma verbal, amenaça, intimidació o falta de respecte.

Al finalitzar la ponència, Marta Melendo ha presentat les principals conclusions destacant que el registre és un element essencial per a la creació d’una cultura de seguretat, sobretot en l’àmbit de les agressions a professionals. Ha remarcat que la informació detallada en les notificacions declarades permet conèixer i abordar millor el problema i dissenyar mesures preventives més eficients per millorar l’atenció al treballador. I també ha destacat la importància de la formació ja que aporta coneixement per poder actuar, acompanyar i assessorar al treballador. Per últim ha posat en valor la implicació dels comandaments intermedis durant tot el procediment.

En el torn de preguntes, un dels assistents ha demanat quines acciones es duen a terme a la FHSJDM, i Melendo ha explicat: “Una de les accions que s’està portant a terme per part de les gestores i de Prevenció de Riscos Laborals és la creació d’un registre d’alertes pels pacients o acompanyants que han participat en algun incident violent cap algun professional. Aquest registre permet que per a futures visites, se sàpiga si un pacient o acompanyant és conflictiu, i es pugui fer un canvi de la infermera o el metge que l’ha d’atendre”. I ha finalitzat: “El més important amb aquesta mesura és que donem seguretat als nostres professionals al prevenir un possible nou incident”.