La incorporació d’un nou equip de mamografia a la FHSJDM, una bona manera de commemorar el Dia Mundial contra el Càncer de Mama

19 octubre 2023 | Notícies
Dia Mundial Càncer de Mama FHSJDM 2023

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) renova la seva tecnologia al Servei de Diagnòstic per la Imatge amb la incorporació d’un equip de mamografia d’última generació amb un disseny més ergonòmic que facilita el confort i minimitza les molèsties a la pacient, alhora que augmenta la capacitat de diagnosi.

Segons ha explicat el Dr. Jordi Trelis, director gerent de la FHSJDM, en el marc del Dia Internacional contra el Càncer de Mama,  “el nou dispositiu servirà per renovar i millorar l’equipament utilitzat fins ara, fent un salt qualitatiu significatiu en el diagnòstic del càncer de mama”. I ha afegit: “A partir d’ara, serem 4 centres a Catalunya que disposarem de la tècnica avançada de biòpsia de mama amb contrast en un mamògraf com aquest”.

Dia Mundial Càncer de Mama FHSJDM 2023

Mª Eugenia Vicente. Tècnica del Servei de Radiologia; Dra. Mar Alarcón. Metgessa adjunta del Servei de Radiologia; Alicia Lobo. Tècnica del Servei de Radiologia i Dr. Diego Llanos. Metge adjunt del Servei de Radiologia. 

 

Durant tot el matí,  l’Associació de Catalunya Contra el Càncer de Martorell (ACCM), representada per la seva presidenta, Montserrat Campmany i membres de la junta, ha estat present a l’hospital amb un estand on han repartit informació, amb l´objectiu de conscienciar la població de la .importància del diagnòstic precoç del càncer de mama  La campanya d’enguany s´ha centrat en reivindicar de nou la importància que #ElRosaEsMásQueUnColor per tal de tornar a la força mobilitzadora d’aquest color.

La importància de la detecció precoç i la prevenció en el càncer de mama

La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta  Per això, el Departament de Salut, d’acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida les dones d’entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada 2 anys

Gràcies als cribratges, s’ha aconseguit millorar la detecció i el diagnòstic de manera primerenca, augmentant així l’esperança de vida. La supervivència mitjana de càncer de mama a 5 anys ha augmentat al 85%, però no tots els tumors són iguals. Cal millorar el coneixement sobre el càncer de mama triple negatiu, el càncer més agressiu i més capacitat de creixement i proliferació.

D’altra banda, cal destacar que la prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte de la malaltia. Malgrat que no se’n coneixen les causes exactes, el Codi Europeu contra el càncer recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama:

  • mantenir un pes saludable i evitar l’obesitat -especialment després de la menopausa.
  • fer activitat física regularment
  • reduir el consum d’alcohol
  • practicar la lactància materna.

 

Peu de foto portada (d’esquerra a dreta): Sra. Montse Aráez, ACCM, Montse Capmany, presidenta de l’ACCM, Dr. Jordi Trelis, director gerent FHSJDM, Anna Ollé, ACCM i Rosa Sánchez, ACCM.