El nombre de llevadores que demanen fer part de la residència al centre hospitalari de Martorell, ha passat de les 12 del 2021 a les 30 previstes per aquest any.
La FHSJDM ha impulsat durant els darrers cinc anys, un model d’atenció al part pioner.
Martorell, 20 de setembre de 2022. La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) s’ha convertit en un pol d’atracció per a la formació de les futures llevadores (infermeres de l’especialitat obstètric ginecològica), degut a la seva experiència en parts naturals al centre de naixements que té en el propi hospital. Està previst que aquest any, 30 llevadores facin la rotació externa de la seva residència formativa a la FHSJDM. Aquesta xifra s’ha més que doblat respecte l’any passat. I des del 2019, s’ha quadruplicat el número de llevadores en formació a l’hospital, i també amb professionals de la resta de l’estat espanyol.
Segons destaca la llevadora referent de la FHSJDM, Roser Palau, “aquest interès creixent per fer la formació al nostre centre hospitalari és perquè tenim un model d´atenció al part pioner”. I afegeix: “Ens caracteritzem per una atenció molt personalitzada, basat en el model “one to one” (una llevadora – una mare) i una gran atenció pel part natural. El nostre equip de llevadores, amb una gran experiència, lidera molts dels parts, les teràpies complementàries i les eines pel maneig del dolor, així com protocols actualitzats i atenció segura per a la mare i el nadó”.
Palau també comenta: “I tenim un atractiu afegit, que és el nostre centre de naixements, no ja per l´espai, que també és important, sinó pel model de treball que hi estem implementant, posant a la dona en el centre de les cures, amb la llevadora com a professional líder en la cura de la dona, la seva família tant al final de l’embaràs com en el part”.
Les llevadores residents que fan la formació a la FHSJDM valoren molt positivament la seva estada i davant l’alta demanda, la FHSJDM ha ampliat de 2 a 3 llevadores per rotació. Esther Mieza, que ha estat fent la rotació a l´hospital el darrer mes, destaca: “Vaig optar per fer la meva rotació externa a la FHSJDM amb l’objectiu d’enriquir la meva formació en un model d’atenció i monitorització de la gestant diferent del de la meva feina diària, acompanyant processos de part natural i coneixent l’aplicació d’altres mètodes no farmacològics d’alleujament del dolor no disponibles al meu centre, és a dir: aromateràpia, òxid nitrós i, en especial, la hidroteràpia a la banyera”. I afegeix: “I també perquè valoro molt la gran experiència d’aquest centre en l’assistència de l’expulsiu a la banyera i la possibilitat d’adquirir formació en aquest tipus d’atenció obstètrica”.
Mieza també ha volgut destacar de la seva estada a la FHSJDM, “la categoria humana extraordinària de tots els professionals. L’acollida càlida des del primer moment i la disponibilitat plena per ajudar-me a satisfer les expectatives posades, molt per sobre del que moltes vegades l’activitat assistencial permet”.
A les rotacions les llevadores residents acompanyen a la gestant durant l’embaràs, el part i el puerperi. El gran volum assistencial del centre permet formar a les residents per assistir a gestants de baix i alt risc, de forma individualitzada i respectada.
Per a Miriam Algarra, directora Infermera de la FHSJDM, “és molt gratificant veure com un projecte que va començar el 2017 es consolida i es converteix en referent per a les futures llevadores i llevadors”.
Nº de llevadores residents en els darrers anys a la FHSJDM
La FHSJDM, un centre pioner en part natural
La FHSJDM és un centre on el rol i competències de les llevadores ha anat en augment durant els darrers anys. Amb més de 750 parts durant l’any 2021, el centre hospitalari disposa d’una línia d’atenció a les gestants de risc baix liderada per les llevadores i d’unitats especialitzades d’alt risc liderades per ginecòlegs i obstetres de referència a l’Àrea de la Dona. El Servei d’Obstetrícia i Ginecologia treballa amb un model multidisciplinari que promou una atenció de qualitat que compleixi tots els indicador d’excel·lència.
El centre de naixements de la FHSJDM
El centre de naixements creat per la FHSJDM és un projecte innovador i pioner en el sistema sanitari públic de Catalunya. L’objectiu d’aquest projecte és atendre totes aquelles mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família, però sempre amb totes les necessitats assistencials garantides.
Fundació Hospital
Sant Joan de Déu de Martorell
Av. Mancomunitats Comarcals 1-3
Martorell (08760)