El Centre de naixements de la FHSJDM ha estat notícia a TV3

19 febrer 2020 | Comunicació
Roser Palau, llevadora de referència de la FHSJDM

El Planta Baixa de TV3, dirigit i presentat per Ricard Ustrell , ha parlat en una de les seves connexions, de com funciona el Centre de naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), pioner a Catalunya.

Un dels temes del programa ha estat el  nou protocol d’atenció i acompanyament al part que presenta la Generalitat de Catalunya. S’ha destacat que es basa en el respecte a les decisions de la mare, sempre que siguin possibles, a més de treballar per  una desmedicalització en tot el procés del part, entre d’altres punts.

I per exemplificar què és el que ja s’està fent en aquesta línia a Catalunya, es presenta en una connexió amb directe amb la reportera del Planta Baixa, Bàrbara Sedó, el  Centre de naixements de la FHSJDM. El defineix com un projecte innovador, pioner i únic en el sistema sanitari públic de Catalunya i de l´Estat espanyol.  I comenta que l’objectiu és atendre totes aquelles  mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família, però sempre amb totes les necessitats assistencials garantides.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/planta-baixa/nou-protocol-dacompanyament-al-part/video/6030710/

La presentadora explica com és  l´espai, destacant alguns dels elements dels quals disposa la futura mare: la banyera d’aigua calenta,  unes lianes per penjar-se, una cadira de parts, unes pilotes… però per sobre de tot assenyala el més important, que durant tot el procés la mare compta amb una llevadora al seu costat. I tot seguit, la llevadora de referència de la FHSJDM, Roser Palau explica perquè és clau el paper de la llevadora en aquest tipus de part: “El més important és que té una llevadora tota la estona, el fet que cada dona tingui una llevadora per a ella, fa que tot aquest procés sigui més fàcil. I després el  fet que també es pugui moure, que estigui lligada a cap monitorització, que ella es vagi movent i nosaltres la seguim per escoltar el bebè, que ella pugui estar acompanyada perquè vulgui…”.

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell ha desenvolupat el projecte del Centre de Naixements de la mà del Departament de Salut, des d’on es pretén actualitzar el model d’atenció a la maternitat i orientar-lo a donar resposta a les dones que, cada cop més, demanen participar en el  seu part i poder tenir diferents opcions, com l’atenció en un Centre de Naixements.