La consellera d’Igualtat i Feminismes visita el centre de naixements de la FHSJDM

14 febrer 2022 | Notícies
220214_Visita Consellera FHSJDM

Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, en motiu del dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva, ha fet una visita al centre de naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) per tal de conèixer de primera mà el projecte. L’han acompanyat l’alcalde de Martorell i president del patronat de la FHSJDM, Xavier Fonollosa, el director gerent de la FHSJDM, Manuel Álvarez del Castillo,  i la directora infermera i la llevadora referent de la FHSJDM, Míriam Algarra i Sara García. També han estat presents durant la visita, Montse Pineda, secretària de feminismes i Gemma Valeta, gerent de l’Àmbit Metropolità Sud de la Regió Sanitària de Barcelona juntament amb les regidores de l´Ajuntament de Martorell, Raquel Sans i Elisabet Plaza.

La consellera ha destacat durant la seva visita la tasca del centre de naixements de la FHSJDM i ha assenyalat: “Per garantir el dret al part respectat amb equitat territorial, volem consolidar el model de centre de Naixements arreu de Catalunya” i ha assenyalat que forma part del desplegament de l’Estratègia Nacional dels Drets Sexuals, “on el dret al part respectat es una línia d’actuació central”.

220214_Centre den naixements FHSJDM

El centre de naixements ha atès durant l’any 2021 un 53% més de famílies que l´any anterior, és a dir, l’any passat van néixer 202 nadons i l´anterior, 156. Sara García, llevadora referent de la FHSJDM, que ha estat qui ha explicat com es treballa, ha destacat: “aquest interès creixent pel centre de naixements ha estat degut a una petició de la dona i les famílies en general, que  cada vegada més busquen el part respectat”. I ha afegit: “ I també, perquè s’ha acompanyat a dones de tot el territori de Catalunya,  i fins i tot han contactat amb nosaltres, famílies d’altres comunitats autònomes sol·licitant informació per donar a llum amb el nostre equip.”

D’altra banda, el director gerent de la FHSJDM ha recalcat: “ha estat cabdal la implicació de tots els professionals del centre hospitalari, perquè el projecte s’hagi consolidat en 3 anys”. I finalment,  l´alcalde ha destacat l’èxit de la iniciativa: “que situa l’hospital públic més antic de Catalunya com a pioner en l’assistència als parts respectats” i ha afegit: “la ciutadania té l’opció del part natural, però també té la seguretat d’estar en un centre hospitalari”. L’alcalde ha celebrat que ara Martorell serveixi d’exemple per a la resta de la xarxa d’hospitals catalans.

220214 Visita Consellera Alcalde parlant

La consellera també ha pogut conèixer de primera mà, una jove parella que el passat mes d’agost va tenir el seu primer fill al centre de naixements, i han explicat la seva experiència. La parella està formada per la Cristina i el Juan amb el seu nadó, el Diego.

220214_Centre de naixements FHSJDM 2

Un centre pioner i innovador

El centre de naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell és un innovador projecte, pioner en el sistema sanitari públic de Catalunya. El projecte neix conjuntament amb el Departament de Salut per petició de  les dones, que demanen unes cures que promoguin la fisiologia  normal i es recolzin en la capacitat natural de les dones per experimentar el part amb una mínima o cap intervenció de rutina.

El respecte a la voluntat de les mares i el reconeixement al paper de les llevadores són els dos pilars que sustenten el nou model d’atenció al part que està emergint a Catalunya; una manera diferent d’entendre i atendre el procés des d’un punt de vista més humà i prioritzant el procés fisiològic.

L’objectiu d’aquest projecte és atendre totes aquelles  mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família, però sempre amb totes les necessitats assistencials garantides.

A diferència d’una sala de part natural, el centre de naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell s’ubica fora del bloc obstètric. Les mares, acompanyades en tot moment per una llevadora, es troben en una habitació, que podria ser la d’una casa, amb diferents espais per treballar el procés del part: una banyera, un llit, unes lianes, una cadira de parts, un matalàs o llums regulables (en intensitat i color) i aromateràpia.