Reobre el Centre de Naixements de la FHSJDM

02 maig 2024 | Notícies
Centre de naixements FHSJDM 2024

El Centre de Naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha reiniciat la seva activitat aquest 1 de maig i torna a oferir servei a les famílies que desitgen donar a llum de forma natural i en condicions similars a com si estiguessin a casa, però amb la tranquil·litat d’estar en un hospital.

El conseller de Salut, Manel Balcells, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han visitat el centre aquest matí amb motiu de la seva reobertura acompanyats pel director gerent de la FHSJDM, Jordi Trelis i la llevadora referent, Lluna Orus.        

Centre de naixements FHSJDM 2024

Centre de naixements FHSJDM 2024

El Centre de Naixements va aturar temporalment la seva activitat el gener del 2023 per iniciar un període de reformulació del servei en el qual han participat tots els professionals implicats en el seguiment de l’embaràs, el part i el postpart.

Aquest fet ha desembocat en la creació de la Unitat Materno-Infantil, on professionals de la ginecologia i obstetrícia, pediatria, anestesia i infermeria conjuntament amb les llevadores, han definit el procés d’atenció a la dona embarassada centrat en les seves necessitats i preferències. Per aquest motiu, s’han consensuant protocols, procediments i circuits, on a partir d’una porta d’entrada única hi ha diferents recorreguts segons l’atenció que vol i pot rebre aquesta dona.

En la validació dels procediments i protocols d’aquesta nova Unitat s’ha comptat amb el suport de BCNatal, el centre de medicina maternofetal i neonatal de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues i l’Hospital Clínic

L’equip de la Unitat Materno-infantil compta actualment amb més de 50 professionals.  El Dr. Trelis ha assenyalat: “dels problemes hem tret oportunitats, i de les 12 llevadores que hi treballaven a la FHSJDM ara en tenim 22, que garanteixen tirar endavant el servei, perquè és important ara que reobrim que es mantingui obert molts i molts anys”.

Centre de naixements FHSJDM 2024

Jordi Trelis, director gerent FHSJDM, Manel Balcells, conseller de Salut, i Tania Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes

El Centre de Naixements ofereix un entorn íntim i segur que posa la dona i les seves decisions i necessitats al centre, des d’un acompanyament respectuós que prima el procés fisiològic del part. Lluna Orus, llevadora referent ha volgut destacar “El que oferim és un acompanyament digne a la dona defensant la fisiologia i intentant complir totes les seves peticions, sempre que sigui possible”.

Manel Balcells, conseller de Salut, Lluna Orus, llevadora referent FHSJDM i Tania Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes

Per la seva banda, el conseller Balcells ha celebrat que “la reobertura del centre és una molt bona notícia; els professionals han treballat intensament per fer-ho possible i seguir oferint un model d’atenció respectuós amb el part i amb les preferències de cada dona”. I d’altra banda,  la consellera Verge ha destacat que la reobertura del centre forma part “del model d’atenció al part que posa les dones i les seves decisions al centre”.

Un centre pioner a Catalunya

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell va obrir l’any 2017 inspirat en el model d’altres països europeus i es va convertir en el primer d’aquestes característiques a Catalunya.

A diferència d’una sala de parts naturals, el Centre de Naixements s’ubica fora del bloc obstètric i és un servei liderat per l’equip de llevadores, que són una figura cabdal en l’acompanyament a la salut sexual i reproductiva de les dones. Consta d’una habitació àmplia similar a la d’un domicili amb diferents espais i elements per treballar el procés del part: una banyera, un llit, unes lianes, una cadira de parts i llums regulables, entre d’altres.

D’aquesta manera, les famílies que desitgen un part natural disposen d’un entorn adequat a les seves necessitats que alhora garanteix la màxima seguretat al trobar-se en un entorn hospitalari.

El centre atén a totes les mares que desitgen donar a llum en aquest espai, sempre que compleixin uns criteris específics per garantir que el procés podrà desenvolupar-se correctament.