Campanya “Deja tu huella contra el HIV” amb la participació del Dr. Enric Pedrol Clotet, cap del Servei de Medicina Interna de la FHSJDM

29 desembre 2020 | Àrea professional
Deja tu huella contra el HIV

L’1 de desembre es va celebrar el Dia Mundial de la lluita contra la SIDA. Per aquest motiu, la Sociedad Española de Medicina de Urgencias y Emergencias (SEMES) ha engegat la campanya “Deja tu huella en la Lucha Contra el VIH” amb diferents metges de tot el país que destaquen en aquesta àrea,  entre els quals es troba el Dr. Enric Pedrol Clotet, cap del servei de medicina interna de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM).

La iniciativa té com a objectiu conscienciar als metges en general i als d’urgències, en particular, de la importància d’un diagnòstic precoç i donar visibilitat a una malaltia que l’any passat van contraure 1,7 milions de persones en el món, segons dades publicades per ONUSIDA.

La campanya consta d’un document de Recomanacions dirigides als serveis d’urgències per al diagnòstic precoç de pacients amb sospita d’infecció per VIH i la seva derivació per a l’estudi i seguiment  de la SEMES, i compta amb l’aval científic del Grup d´Estudi de SIDA (GESIDA) de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica  (SEIMC). Aquest document és un primer pas cap a l’homogenització dels criteris en els Serveis d’Urgències per poder augmentar el diagnòstic de persones amb VIH.

A nivell de tot l´estat espanyol es van seleccionar un grup de clínics destacats en el món de la SIDA i les Urgències, on hi ha el Dr. Enric Pedrol Clotet de la FHSJDM. Tots han participat en un vídeo per difondre entre tots els metges d´urgències, xerrades sobre la campanya i la difusió del seu cartell recordatori a la FHSJDM.

El Dr. Pedrol destaca que “fer un diagnòstic precoç interessa tant a nivell individual com a nivell social. Per una banda interessa a la persona com individu afectat, doncs fa que els tractaments siguin menys cars i senzills i el pacient té una millor qualitat de vida i també més llarga. I socialment parlant, implica que el malalt que sap que és positiu, pren més mesures de prevenció i per tant hi ha menys disseminació de la malaltia i menys casos nous”.

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell juga un paper clau en el diagnòstic de la SIDA en la seva àrea d’influència. És l’hospital de referència d’una zona  amb 150.000 habitants i té un equip de metges, infermeres i farmacèutics que vetllen per la salut dels malalts que tenen el VIH. Des del centre s’està portant a terme una gran tasca que els ha convertit en un referent entre la resta de centres comarcals més propers.