Des de la FHSJDM treballem per la prevenció de l’ictus amb la difusió de com cal actuar davant dels símptomes més habituals

28 octubre 2022 | Notícies
Cartell RAPID ICTUS FHSJDM

En el Dia Mundial de l’Ictus, des de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ens adherim a la campanya de conscienciació per prevenir l’ictus, donant suport a la difusió dels símptomes més habituals que indiquen la possibilitat de patir-ne un, i que es reflecteixen en aquest pòster: RAPID. Aquest és un document que explica de manera senzilla, com detectar i actuar amb rapidesa davant dels diferents símptomes d’aquesta malaltia, una malaltia amb conseqüències molt discapacitants.

La Dra. Carme Serrano, cap del Departament de Medicina de la FHSJDM, destaca que “des de l’inici dels símptomes cal actuar amb celeritat.” I a continuació ens explica quins són els símptomes més habituals que hem de tenir en compte davant d’un possible ictus: “La pèrdua de força o paràlisi en un cantó de la cara, la impossibilitat d’aixecar tots dos braços o la dificultat de parlar”. I conclou: “Si detectem qualsevol d´aquests símptomes, cal trucar immediatament al 112 o al 061”.

RAPID ICTUS FHSJDM

L’ictus és la principal causa de discapacitat adquirida a l´adult

Segons un informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que recull les principals causes de defunció entre els anys 2000 i 2019, l’ictus continua sent la segona causa de mort arreu del món i provoca l’11% de les defuncions. A l’Estat espanyol és la primera causa de mort en dones i la primera causa de discapacitat adquirida en les persones adultes, d’acord amb les dades del Ministeri de Sanitat. A Catalunya provoca més de 13.000 ingressos hospitalaris l’any, fet que significa que es produeix un ictus cada 40 minuts.

Per a la prevenció de l’ictus es recomana seguir uns hàbits de vida saludable: fer exercici físic de forma regular, seguir una dieta cardiosaludable, no fumar i fer un seguiment periòdic dels factors de risc cardiovascular com són la hipertensió arterial, la diabetis i les xifres del colesterol.

Per a més informació:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/actualitat/dies-mundials/dia-mundial-ictus/