El Dr. Cristóbal Ramírez de la FHSJDM presenta un nou protocol per a la prevenció de les infeccions del tracte urinari

27 abril 2023 | Àrea professional
Dr. Puyol i Dr. Ramírez FHSJDM

El Dr. Cristóbal Ramírez Sevilla, metge especialista en urologia de la Fundació Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), ha presentat un nou protocol per a la prevenció de les infeccions del tracte urinari (ITU) recurrents en la XXVII Reunió Nacional del Grup d’Urologia Funcional, Femenina i Urodinàmica, celebrat el 19 i 20 d’abril a Lleó.

Segons l’estudi d’immunoprofilaxi amb la vacuna sublingual MV140 (Uromune®), que es va iniciar al gener de 2011 i fins a març de 2022, en què han participat tres hospitals de la província de Barcelona (la FHSJDM, l’Hospital Moisès Broggi i l’Hospital de Mataró) ​​amb un total de 1.116 pacients tractats i un seguiment de fins a 12 mesos, es demostra que les pacients que inicialment tenen menys de 5 ITU tindran millor evolució que la resta.

Segons aquests resultats, es proposa el protocol d’actuació següent presentat pel Dr. Ramírez durant el congrés:

Protocolo UROMUNE

ITUr: infecciones urinàries recurrents / UROC: urocultiu.

Aquest estudi  destaca que aquest tipus d’infeccions són més freqüents al gènere femení amb una incidència global del 40-50%, i augmenten amb l’edat, representant fins el 25% del total de les malalties infeccioses a partir dels 65 anys. I d’altra banda, el mateix estudi assenyala que el consum d’antibiòtics ha generat més resistències bacterianes i més despesa del cost sanitari.

L’evidència científica d’aquest treball destaca els excel·lents resultats pel que fa a eficàcia i seguretat de la inmunoprofilaxis amb vacunes per disminuir els episodis de ITU i millorar la qualitat de vida dels pacients.

 

Peu de foto (d’esquerra a dreta):  Dr. Miquel Puyol, cap de Servei d’Urologia de la FHSJDM i Dr. Cristóbal Ramírez, metge adjunt del Servei d’Urologia de la FHSJDM