| Contactar | Mapa web

La FHSJDM s’adhereix a la campanya “Uns minuts poden salvar la vida” per a commemorar el Dia Mundial de l´Ictus

29 Octubre 2021 | Notícies
Guia CatSalut Ictus FHSJDM

Avui, 29 d’octubre es celebra el Dia Internacional de l´Ictus i des de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ens adherim a la campanya “Uns minuts poden salvar la vida” de l’Organització Mundial de l´Ictus per ajudar a sensibilitzar en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia a la població general.

Dia Mundial Ictus FHSJDM

Des de la FHSJDM volem donar impuls a aquest tipus de campanyes perquè ajuden a detectar i actuar amb rapidesa davant d´aquesta malaltia amb conseqüències tan discapacitants.

L’ictus, la principal causa de discapacitat adquirida a l´adult

L’ictus és la principal causa de discapacitat adquirida a l’adult. Les seqüeles derivades d’haver patit un ictus són principalment l’alteració de la memòria, la mobilitat, la parla i l’autonomia.

La prevalença de l’ictus a Catalunya s’estima que és del 1,2% i equivaldria a un total de 72.837 persones. A tot l’Estat  es del 1,7%. La prevalença augmenta significativament amb l’edat i arriba al 6,4% en majors de 70 anys.   Si es deixen de banda les morts relacionades amb la pandèmia de la COVID, l’ictus va constituir la principal causa de mort entre les dones durant el darrer any.

Per a la prevenció de l’ictus es recomana seguir uns hàbits de vida saludable: fer exercici físic de forma regular, seguir una dieta cardiosaludable, no fumar i fer un seguiment periòdic dels factors de risc cardiovascular com són la hipertensió arterial, la diabetis i les xifres del colesterol.

Si detectem qualsevol del símptomes d’un ictus hem de trucar el més aviat possible al 112 o 061. Els símptomes més habituals son la pèrdua de força  o paràlisi en un cantó de la cara, la impossibilitat d’aixecar tots dos braços o la dificultat a l’hora de parlar.