| Contactar | Mapa web

La iniciativa de la FHSJDM aconsegueix que més de 20 hospitals donin, a països del Tercer Món, l’excedent de fàrmacs no usats per a la COVID19

20 Abril 2021 | Notícies
Donació Mans Mercedàries FHSJDM

Ja són més de 20 centres hospitalaris de tot Catalunya els que s’han adherit a la donació de l’excedent de fàrmacs per a la COVID-19 que ha liderat la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM). Gairebé una tercera part dels hospitals d’arreu del territori, com l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital Consorci Sanitari de Terrassa, la Clínica Diagonal, el Consorci Hospitalari de Vic, els hospitals del grup Quirón, entre molts d’altres, hi han col·laborat.

La donació ha arribat fins ara a més de 330.000 comprimits de fàrmacs antiretrovirals i antimalàrics. La Dra. Marta Martí Navarro, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM, que ha coordinat la iniciativa, la valora molt positivament: “Ha estat molt gratificant veure com centres hospitalaris d’arreu de Catalunya s’han adherit a la iniciativa. Cada setmana ens ha arribat algun mail o trucada d´algun centre indicant que volien participar-hi. Des de la FHSJDM volem agrair a tots ells la seva participació”. I afegeix: “Al principi va ser difícil trobar les entitats que podien fer arribar els fàrmacs a països que ho necessitessin, però finalment, ho hem aconseguit. Ja són 4 els organismes que, de moment, se n’encarregaran. A  l’Associació SOS Psicosis, que treballa amb centres sanitaris de Filipines, si han sumat l’ONG Mans Mercedàries per l’Africa i Àfrica STOP Malària i la Fundació Esport Solidari que també actua a l’Africa”.    

Donació Esport Solidari FHSJDM

Marta Martí, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM; i Víctor Solé, patró de la fundació Esport Solidari

Donacio Africa STOP Malària FHSJDM

Marta Martí, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM i Begoña Crespo Bosque, farmacèutica i membre de l’ONG Àfrica STOP Malària

 Un projecte solidari

La FHSJDM, com altres centres hospitalaris a tot Catalunya després de la primera onada de la COVID-19, es va trobar amb uns estocs sobredimensionats de comprimits antiretrovirals i per tractar la malària, ja que en un inici alguns estudis apuntaven que aquests fàrmacs podrien ser efectius contra el coronavirus. Però altres assajos clínics posteriors van descartar aquesta hipòtesi i es van anar substituint per altres tractaments.

En aquell punt, quan l’evolució per al tractament de la COVID-19 va anar cap a una altra via, la Dra. Martí va començar a pensar en altres usos per a aquells fàrmacs: “Des de la FHSJDM vam creure convenient buscar una alternativa d’ús per a tots aquests fàrmacs i ens vam posar en marxa per trobar-hi una sortida”. I afegeix: “Primer ho vam plantejar com un tema local, però ràpidament vam veure que calia fer una acció més global, ja que, com en el nostre centre, havia passat el mateix arreu del territori”. A partir de llavors es va fer una crida a tots els hospitals comarcals per fer una donació conjunta i així unir esforços.

La donació d’aquest excedent de fàrmacs està destinada a organitzacions que treballin en zones on l’ús de la hidroxicloroquina per a la malària i el lopinavir/ritonavir per al VIH puguin ser de gran ajuda. El projecte resta obert, ja que hi ha altres centres hospitalaris a Catalunya i arreu de l’Estat que han mostrat interès per la iniciativa de la FHSJDM, i s’espera que en un futur es segueixin fent altres donacions.

 

Fotografia portada notícia (d’esquerra a dreta): Ton Toset, representant de l’ONG Mans Mercedàries rebent els fàrmacs donats pels diferents hospitals d’arreu de Catalunya per alguns dels membres de l’equip de la FHSJDM que ha coordinat el projecte:  Marta Martí, cap de Servei de Farmàcia; Montse Cortés i Mar Gómez, tècniques de Farmàcia.