La unitat del SEM de la FHSJDM, primera unitat del territori en atendre, activar i traslladar a l’ Hospital Universitari de Bellvitge un pacient fent ús del codi ECMO RCP

29 novembre 2023 | Notícies
Equip SEM_FHSJDM

La unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ubicada a la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha estat la primera en atendre, activar i traslladar a un pacient jove en aturada cardio respiratòria a l’Hospital Universitari de Bellvitge fent ús del codi ECMO RCP (sistema d’oxigenació amb membrana extra corpòria per a la reanimació cardiopulmonar). Després d’una assistència inicial òptima però insuficient amb els recursos dels quals es disposa en l’àmbit extra hospitalari, es va aconseguir que arribés a la taula de canulació en condicions òptimes per poder iniciar el procediment d’ECMO veno-arterial (VA).

L’actuació de l’equip del SEM de la FHSJDM ha estat vital per aconseguir el trasllat en els temps que marca el codi ECMO RCP. L’equip està format per un grup de professionals amb coneixements i habilitats en aquest àmbit.

Aquest nou codi d’actuació ECMO RCP està en funcionament des del 30 d’octubre al nostre territori. Ha estat impulsat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i compta amb el suport del SEM 112. Aquest protocol pretén garantir l’accés a la reanimació mitjançant la tècnica d’ECMO VA a aquells pacients joves que després d´una reanimació convencional no recuperin el pols.

És un projecte pioner i complex que necessita la integració de múltiples serveis i entitats per tal de poder garantir una oportunitat de supervivència a un segment de pacients que d’una altra manera no tindrien opció.