| Contactar | Mapa web

L’equip del Servei de Farmàcia de la FHSJDM ha fet possible que l´excedent de fàrmacs no usats per a la COVID-19 arribi a països del Tercer Món

30 Abril 2021 | Professionals
Donació FHSJDM Covid19

L’equip de Farmàcia de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), liderat per Marta Martí, cap de Servei de Farmàcia del centre, han fet possible que diferents països del tercer món rebin l´excedent de fàrmacs que no es van usar per al tractament de la COVID-19 al nostre país.

Durant els darrers mesos, s’ha aconseguit que més de 25 centres hospitalaris de tot Catalunya, s’adhereixen  a la iniciativa de la FHSJDM per donar els medicaments que no s’han usat durant la COVID-19.  La donació ha arribat fins ara a més de 330.000 comprimits de fàrmacs antiretrovirals i antimalàrics. La Dra. Marta Martí Navarro, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM, que ha coordinat la iniciativa amb l’equip de Farmàcia del centre, l’ha valorat molt positivament: “Ha estat molt gratificant veure com centres hospitalaris d’arreu de Catalunya s’han adherit a la iniciativa. Cada setmana ens ha arribat algun mail o trucada d´algun centre indicant que volien participar-hi. Des de la FHSJDM volem agrair a tots ells la seva participació”.

La Dra. Martí  destaca: “Al principi va ser difícil trobar les entitats que podien fer arribar els fàrmacs a països que ho necessitessin, però finalment, ho hem aconseguit. Ja són 4 els organismes que, de moment, se n’encarregaran. A  l’Associació SOS Psicosis, que treballa amb centres sanitaris de Filipines, si han sumat l’ONG Mans Mercedàries per l´Africa i Àfrica STOP Malària, la Fundació Esport Solidari i l’ONG Ocularis que també actuen a l´Africa”.    

Un projecte solidari

La FHSJDM, com altres centres hospitalaris a tot Catalunya després de la primera onada de la COVID-19, es va trobar amb uns estocs sobredimensionats de comprimits antiretrovirals i per tractar la malària, ja que en un inici alguns estudis apuntaven que aquests fàrmacs podrien ser efectius contra el coronavirus. Però altres assajos clínics posteriors van descartar aquesta hipòtesi i es van anar substituint per altres tractaments.

En aquell punt, quan l’evolució per al tractament de la COVID-19 va anar cap a una altra via, la Dra. Martí va començar a pensar en altres usos per a aquells fàrmacs: “Des de la FHSJDM vam creure convenient buscar una alternativa d’ús per a tots aquests fàrmacs i ens vam posar en marxa per trobar-hi una sortida”. I afegeix: “Primer ho vam plantejar com un tema local, però ràpidament vam veure que calia fer una acció més global, ja que, com en el nostre centre, havia passat el mateix arreu del territori”. A partir de llavors es va fer una crida a tots els hospitals comarcals per fer una donació conjunta i així unir esforços.

La donació d’aquest excedent de fàrmacs està destinada a organitzacions que treballin en zones on l’ús de la hidroxicloroquina per a la malària i el lopinavir/ritonavir per al VIH puguin ser de gran ajuda. El projecte resta obert, ja que hi ha altres centres hospitalaris a Catalunya i arreu de l’Estat que han mostrat interès per la iniciativa de la FHSJDM, i s’espera que se segueixin fent altres donacions.

Fotografia (d’esquerra a dreta): Alguns membres de l’equip de la FHSJDM que han fet possible aquesta iniciativa:  Marta Martí, cap de Servei de Farmàcia i líder de la iniciativa  i Már Gómez i Montse Cortés, tècniques de farmàcia de la FHSJDM