L’ètica i la justícia en la salut, a debat en la I Jornada CEA – Comitè Ètica Assistencial organitzada per la FHSJDM

06 octubre 2023 | Àrea professional
I Jornada CEA FHSJDM 05102023

Amb un gran èxit de participació, més de 75 persones, aquest dijous 5 d’octubre s’ha celebrat al Molí Empresa de Martorell, la I Jornada CEA – Comitè Ètica Assistencial organitzada per la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), que ha comptat amb l´aval de la Societat Catalana de Bioètica en Ciències de la Salud i el suport de la Càtedra de Bioètica UVICC-UCC Fundació Grifols

La sessió ha estat inaugurada pel Dr. Jordi Trelis, director gerent de la FHSJDM, juntament amb la Pilar Macias, presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial de la FHSJDM i responsable de la jornada. Amb el títol “Ètica, Justícia i Salut”, l’objectiu de la jornada ha estat donar una visió general sobre la presa de decisions en un sistema sanitari que ha de poder donar resposta a les necessitats canviants d’una societat on els determinants de salut son cada vegada més evidents.

I Jornada CEA FHSJDM Ètica Justicia Salut

La sessió ha començat amb la ponència de Joan Manuel del Pozo, professor emerit de Fillosofia de la Universitat de Girona, que ha parlat sobre les raons de l’ètica en el món sanitari. A continuació Àngel Puyol, professor d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat Autònoma de Barcelona,  ha exposat la importància de fer compatible un sistema de salut públic amb recursos limitats, amb les necessitats creixents de la ciutadania.

I Jornada CEA FHSJDM Ètica Justicia Salut

A la segon part de la jornada, s’ha celebrat una taula rodona per debatre sobre la dificultat en la presa de decisions  en un escenari amb recursos limitats i amb unes expectatives assistencials diferents per àmbits com la pediatria, l’atenció intermitja, l’atenció primària, la gestió sanitària i les cures pal·liatives.

La sessió ha estat moderada per la Dra. Carme Serrano, cap del Departament de Medicina de la FHSJDM, que ha comptat amb la participació de representants d´aquests diferents àmbits: Francisco José Cambra, metge especialista en pediatria i cap de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques de l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat i professor de l’Institut Borja de Bioètica de Barcelona; Dolors Conesa, metgessa especialista en medicina interna de la Unitat de Llarga Estada de l’Hospital del Sagrat Cor – Germanes Hospitalàries de Martorell; Estrella Barceló, metgessa farmacòloga clínica de l’Àrea del Medicament del SAP Muntanya de Barcelona i vocal del CEAAPICS (CEA Atenció Primària de l’ICS); Núria Cuxart, infermera i professora en el màster de Lideratge i Gestió de Serveis d’Infermeria de la UB; Carme Casas, treballadora social en cures pal·liatives del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i presidenta del CEA del CST.

I Jornada CEA FHSJDM Ètica Justicia Salut

La cloenda ha anat a càrrec del Dr. Trelis, que ha  fet una valoració molt positiva de la jornada i ha destacat el paper dels CEA en l’àmbit de la salut:  “Els comitès de bioètica han de ser els motors del canvi”.  També ha animat a tots els presents a participar en una segona edició en un futur pròxim. 

Des de la FHSJDM agraïm a tots els ponents el nivell de les seves presentacions i també a tots els assistents la seva participació, entre tots s’ha aconseguit que la I Jornada CEA – Comitè Ètica Assistencial, hagi estat un èxit.