| Contactar | Mapa web

L’ONG Ocularis rep fàrmacs no usats per a la COVID-19 de la iniciativa de la FHSJDM

30 Abril 2021 | Notícies
Donació FHSJDM Ocularis

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha gestionat una altra donació de fàrmacs no usats per a la COVID-19, aquesta vegada per a l’ONG, Ocularis, liderada pel Dr. Joan Prat, fundador de l´entitat i cap del servei d’oftalmologia de l´Hospital Infantil Sant Joan Déu de Barcelona. Els medicaments tenen com a destí Moçambic, un dels països africans on actua l’ONG.

La medicació prové de 5 centres hospitalaris més que s’han adherit a la donació: la Clínica del Pilar, la Clínica Dexeus, l´Hospital Universitari Sagrat Cor, el centre mèdic Teknon, l´Hospital Quirónsalud Barcelona i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant  Boi de Llobregat.

Ocularis  va ser fundada el 2010 com associació sense ànim de lucre pel Dr. Joan Prat i el seu equip del servei d’oftalmologia del Hospital Pediàtric de Sant Joan de Déu de Barcelona (HSJD). L’entitat té com a objectiu erradicar la ceguera evitable (aquella que es pot curar o prevenir) i lluitar pel dret universal i igualitari a la salut visual, contribuir a l’eliminació de la pobresa i millorar la qualitat de vida de la població, sobretot la dels infants.

Actualment, més d’una vintena de persones de diversos perfils treballen diàriament, oftalmòlegs i oftalmòlogues, optometristes, ocularistes, així com professionals i voluntaris i voluntàries de la cooperació internacional, gestió, finances, comunicació… i, també compta amb el suport econòmic dels  socis i les sòcies i de les entitats públiques i privades.

Un projecte solidari liderat per la FHSJDM

La FHSJDM, com altres centres hospitalaris a tot Catalunya després de la primera onada de la COVID-19, es va trobar amb uns estocs sobredimensionats de comprimits antiretrovirals i per tractar la malària, ja que en un inici alguns estudis apuntaven que aquests fàrmacs podrien ser efectius contra el coronavirus. Però altres assajos clínics posteriors van descartar aquesta hipòtesi i es van anar substituint per altres tractaments.

En aquell punt, quan l’evolució per al tractament de la COVID-19 va anar cap a una altra via, la Dra. Martí va començar a pensar en altres usos per a aquells fàrmacs: “Des de la FHSJDM vam creure convenient buscar una alternativa d’ús per a tots aquests fàrmacs i ens vam posar en marxa per trobar-hi una sortida”. I afegeix: “Primer ho vam plantejar com un tema local, però ràpidament vam veure que calia fer una acció més global, ja que, com en el nostre centre, havia passat el mateix arreu del territori”. A partir de llavors es va fer una crida a tots els hospitals comarcals per fer una donació conjunta i així unir esforços.

La donació d’aquest excedent de fàrmacs està destinada a organitzacions que treballin en zones on l’ús de la hidroxicloroquina per a la malària i el lopinavir/ritonavir per al VIH puguin ser de gran ajuda. El projecte resta obert, ja que hi ha altres centres hospitalaris a Catalunya i arreu de l’Estat que han mostrat interès per la iniciativa de la FHSJDM, i s’espera que en un futur es segueixin fent altres donacions.

Fotografia (d’esquerra a dreta): Montse Cortés, tècnica de Farmàcia de la FHSJDM, Joan Prat, fundador d’Ocularis i Marta Martí, cap de Servei de Farmàcia de la FHSJDM.