| Contactar |

Més del 60% dels parts al Centre de naixements de la FHSJDM ja són a l’aigua

26 juliol 2022 | Notícies
Centre de naixements FHSJDM

L’ús de la banyera pel part s’ha emprat ja per 159 dones des que l’agost del 2020 es va activar aquest protocol i es va oferir a les futures mares la possibilitat de parir a l’aigua en el Centre de naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM). La mesura es va iniciar per donar un pas més en la humanització en l’atenció al naixement i també per respondre a la demanda creixent de les gestants per poder parir en aquest medi. És el primer centre hospitalari públic que disposa d´aquesta opció al Baix Llobregat.

La llevadora referent de la FHSJDM, Roser Palau, explica: “Després d’una revisió exhaustiva de la literatura científica i coordinació amb l’equip, el centre disposa des del mes d’agost del 2020, d’una guia d’assistència al part en l’aigua com a part de l’oferta per a l’atenció al procés de part. Es tracta d’una opció de part natural al Centre de naixements”. I afegeix: “Els equips implicats, format per llevadores, pediatres i obstetres, han estat treballant conjuntament perquè sigui una realitat”.

Dades Parts Aigua FHSJDM Juny 2022

Dades Parts Aigua FHSJDM Juny 2022

Roser Palau comenta: “Fins el 2020, la mare estava a la banyera durant la dilatació però el protocol no contemplava acabar el part a l’aigua. Ara ja es pot fer i el nadó neix a l’aigua. L’experiència durant aquests 24 mesos ha estat molt positiva”. I ressalta que “ l’alternativa del part a l’aigua ofereix avantatges tant a la mare com al nadó. En concret, suposa un major empoderament de la dona i menys dolor en el procés de part, a més d’una satisfacció més gran per al nucli mare-acompanyant-nadó”.

Igual que en el part natural, la gestant pot estar acompanyada en tot el procés per la persona que ella desitja i evita la separació del nadó de la seva mare doncs la llevadora es fa càrrec d’ambdós durant i després del procés. A més, aquesta proximitat també permet iniciar l’alletament matern i el pell a pell.

Avantatges del part a l'aigua FHSJDM

A Catalunya hi ha quatre hospitals públics més on es fan parts a l’aigua: la Fundació Sanitària Mollet, l’Hospital Santa Caterina de Salt, l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i al Centre de naixements dels Germans Trias i Pujol.