Presentació dels resultats del primer any de la Casa de Parts en el marc de la Reunió de Ginecòlegs i Llevadores

22 març 2019 | Àrea professional

Les llevadores, Sara García i Roser Palau, del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) van presentar l’informe de resultats del primer any de vida de la Casa de Parts, projecte pioner a Catalunya, durant la celebració de la XXXVI Reunió de Ginecòlegs i Obstetres i la XIII Reunió de Llevadores i Infermeres Obstètriques, que va tenir lloc a Martorell el passat 22 de març, on van participar més de 140 professionals sanitaris.

La casa de parts de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell es va posar en funcionament el novembre de 2017 i ha atès, fins al moment, quaranta vuit naixements.
Un total de 262 dones han consultat interessant-se per aquest servei, pioner a Catalunya, que permet atendre totes aquelles mares que volen viure el part sense intervencionisme,
promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família.

A diferència d’una sala de part natural, la casa de parts de Martorell s’ubica fora del bloc obstètric. “Les mares es troben una habitació, que podria ser la d’una casa o d’un hotel, amb diferents espais per treballar el procés del part: una banyera, un llit, unes lianes, una cadira de parts, un matalàs o llums regulables”, han explicat les llevadores de l’Hospital, Sara García i Roser Palau.

De les 48 dones que van parir a la Casa de parts, 22 mai havien donat a llum. La més jove tenia 24 anys i la més gran, 40. “El que més ens ha cridat l’atenció és que durant aquest any, el 69% de les visites que hem rebut no eren de l’àrea d’influència d’aquest hospital”, han explicat les llevadores.

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell va desenvolupar el projecte de la casa de parts de la mà del Departament de Salut, des d’on es pretén actualitzar el model d’atenció a la maternitat i orientar-lo a donar resposta a les dones que, cada cop més, demanen participar en el seu part i poder tenir diferents opcions, com l’atenció en una casa de parts.

El model, que inclou cases de part gestionades per llevadores, ha mostrat ser una opció segura i de qualitat als sistemes de salut on s’han implantat. En aquest sentit està previst estendre unitats com la casa de parts de Martorell a altres hospitals públics de Catalunya.