| Contactar | Mapa web

Una exposició dels 100 anys del descobriment de la insulina a la FHSJDM per a commemorar el Dia internacional de la Diabetis

10 Novembre 2021 | Notícies
Exposició Centenari Insulina FHSJDM

Des del 10 de novembre fins el proper dia 21, podreu visitar l’exposició que la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha organitzat en motiu del Dia internacional de la Diabetis, que se celebra cada any el 14 de novembre, en el que es commemora el naixement del descobridor de la insulina, el doctor Frederick Grant Banting. La mostra, que es podrà veure a l’entrada de l’hospital, consta d’una sèrie de fotografies i documents que expliquen la història dels 100 anys del descobriment de la insulina.

El Dr. Joaquim Ripollès, endocrinòleg i diabetòleg de la FHSJDM ha volgut destacar el motiu d’una exposició com aquesta: “som l´hospital comarcal de la nostra àrea i, com a servei d´Endocrinologia i Nutrició, i degut a que la diabetis és potser la malaltia de la qual més pacients controlem, hem cregut que una efemèride tan important com és el centenari del descobriment de l´hormona insulina que regula la glucèmia i que ha salvat des de llavors tantes vides, era motiu per fer un homenatge a casa nostra”. I ha afegit:  “Crec, que després de la penicil·lina, ha estat el medicament que més vides ha salvat”.

Segons el Dr. Ripollès, el descobriment de la insulina també ha permès que “els diabètics tipus 1 o insulinodependents puguin seguir vivint, ja que fins al 1921 la diabetis era una malaltia mortal”. I també ha destacat que: “Per a d’altres com els diabètics tipus 2, és un tractament per a millorar el control de la seva malaltia i endarrerir o evitar les temibles complicacions que tants problemes de salut generen”.

Aquesta exposició que té com a títol: “Centenari del descobriment de la insulina  1921 – 2021. Un fet que va marcar una època”, presenta una sèrie de fotografies i documents amb una transcendència històrica molt important pel que fa al descobriment de la insulina.

 

 

La diabetis a Catalunya

A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant dels 600.000 casos. La diabetis afecta a un 8% de la població de més 15 anys i a un 20% de les persones de més de 65 anys.

Pel que fa a la Diabetis mellitus tipus 1, cada any es registren entre 280 i 300 nous casos en menors de 30 anys. Podeu consultar més dades a l’Observatori de Salut de Catalunya