Atenció al part


Donar a llum a la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

Les recomanacions internacionals i l’aposta des de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) han impulsat, en els darrers anys, un canvi en l’atenció a les dones i les seves famílies durant tot el procés d’embaràs, part i postpart.

El servei d’obstetrícia ha adaptat l’atenció a les noves guies tant nacionals com internacionals per tal d’oferir el millor servei amb la millor qualitat.

Aquest procés ens ha portat a obrir el primer centre de naixements públic de Catalunya. A més a més, hem adaptat i actualitzat les guies de la sala de parts que l’hospital ja oferia.

Uns pares i una llevadora somrient mentre la mare està donant el pit a un bebè.

Centre de naixements per als parts naturals

Vista de la sala de parts del centre de naixements de l'Hospital de Martorell

El centre de naixements de la FHSJDM es posa en marxa el 2017 per poder oferir una millor atenció a les famílies que desitgen un part natural en un entorn proper, íntim i segur.

El centre es basa en un model ja d’èxit i amb bons resultats en altres països Europeus. És liderat per llevadores i coordinat amb la resta de professionals que acompanyen la dona durant el procés de l’embaràs.

Ofereix una atenció continuada a la dona a partir de la setmana 32-36 de l’embaràs i fins a l’alta al domicili.  Es revisa i elabora el pla de naixement conjuntament amb la llevadora, així com un seguiment de l’embaràs personalitzat.

En cas d’arribar a la setmana 41 s’inicia un seguiment cada 48h amb una sessió de teràpies complementàries per afavorir l’inici del part de forma espontània.

Durant el treball de part es respecta la llibertat de moviment, la posició en el moment del part, la llibertat per poder menjar i beure i tot el que la mare necessiti. És a dir, es respecta el procés fisiològic del part.

Un cop surt la placenta, la família es queda a fer el postpart immediat al centre de naixements, abans de traslladar-se a l’habitació individual contigua per passar-hi les primeres 24 hores i després marxar al domicili.

Està pensat per a mares sanes, amb embarassos sense complicacions que desitgen tenir un part natural amb un treball de part que s’inicia entre les 37 i les 42 setmanes d’embaràs.

En cas de dubte, oferim visites informatives un cop al mes i resposta per telèfon o correu electrònic (centredenaixement@hmartorell.es).

Per tal de poder acompanyar la intensitat del part i donar suport a les mares, les llevadores estan formades en diverses teràpies complementàries.

El centre de naixements disposa d’espai per moure’s, pilota de parts, fulard per agafar-se, banyera per fer la dilatació, aparell de TENS, cadira de parts, aromateràpia i òxid nitrós (Entonox®, específic per a l’embaràs).

El servei té un telèfon disponible les 24h del dia per tal de mantenir el contacte amb la llevadora quan s’inicia el treball de part. Aquest permet donar resposta immediata tenint una llevadora sempre a l’altra banda del telèfon.

A més també disposa d’un correu electrònic per a consultes menys urgents.

Sala de parts

Sala de parts de l'Hospinal de Martorell

El Servei  d’Obstetrícia de la FHSJDM està format per un equip de professionals, obstetres, llevadores, pediatres, anestesistes i infermeria dedicat a l’atenció integral de  la dona gestant, durant tot el seguiment de la gestació, el part i el postpart.

L’assistència obstètrica a la FHSJDM  està basada en el respecte i en la informació a la dona i la seva parella al llarg de tot el procés de l’embaràs i del part. Es garanteixen els controls necessaris per oferir el màxim nivell de seguretat per la dona i pel seu fill/a.

El vostre nadó està envoltat de líquid amniòtic o “aigües”contingudes dins d’una bossa de membrana (el sac amniòtic) a l’interior el teu úter. Quan les aigües trenquen, també es coneix com a ruptura de la membranes. Normalment les aigües trenquen poc abans o durant el part.

De vegades, les aigües d’una dona es trenquen abans que comenci el part, quan això es produeix, aproximadament 6 de cada 10 dones entraran en part de manera natural en 24 hores.

En cas que es trenqui la bossa de les aigües i siguin clares, es realitza una visita a l’hospital on comprovem que tant la mare com el nadó estan bé i s’ofereix l’alta al domicili amb recomanacions fins que el treball de part s’iniciï espontàniament. A les 24 hores després d’haver trencat la bossa de les aigües, i si el part no s’ha iniciat abans, s’ingressa a la planta de maternitat per a un seguiment més continu.

En cas de dubte realitzem visites informatives un cop al mes i resposta per telèfon o correu electrònic (llevadores@hmartorell.es).

 

Quan vinguis a l’hospital per a proves de l’embaràs, les llevadores t’oferiran el contacte directe 24 hores per poder parlar-hi directament en cas que comenci el part o tinguis qualsevol emergència.

Des de fa uns mesos, l’hospital també ha iniciat el programa d’acompanyament de la mare durant la cesària, on ella podrà triar la persona que estarà al seu costat durant la intervenció i rebre el seu fill conjuntament.

Immediatament després del naixement del nadó, ja sigui en el part normal o en una cesària,  la criatura es col·loca a sobre de la mare per poder fer pell amb pell. Per afavorir aquest moment, el postpart immediat es realitza a la mateixa sala de parts, posposant les intervencions no urgents i afavorint el vincle entre la mare i el nadó, així com iniciant la lactància materna si la mare ho desitja.

La FHSJDM es compromet a donar suport a les mares que volen donar el pit a través dels diferents professionals de l’entitat, infermeres i llevadores  durant l’estada a la planta de maternitat.

A més l’hospital consta de llevadores amb certificació IBCLC (Consultora de Lactancia Certificada) i està en la segona fase IHAN (Iniciativa para la Humanización de la Asistencia al Nacimiento y la Lactancia).

Un cop es torna a casa, s’ofereixen visites de seguiment a la consulta de lactància per acompanyar les mares durant els primers dies.

Informació d’interès Donar a llum

En aquest apartat podreu trobar informació d´interès per les diferents etapes que passeu per a tenir un nadó. I en primer lloc us convidem a baixar-vos el pla de naixement, on podreu plasmar tot allò que us agradaria que es tingués en compte en el moment del naixement del vostre nadó.

Pla de naixement

Un pla de naixement és un registre escrit del que us agradaria que passés quan tingueu el vostre nadó. Teniu opcions sobre què voleu incloure, tot i que les plantilles poden ser útils com a indicació. Els plans de naixement poden ser simples o complexos: no hi ha un format adequat per a cada dona.

El que és valuós dels plans de naixement és que donen a la futura mare “veu” pel seu cos i paraula en les decisions que es prenen. Els plans de naixement també poden ser útils per donar suport a les persones perquè se sentin incloses en el part i juguen un paper de defensa de la dona si no es pot comunicar clarament per ella mateixa.

Els plans de naixement sovint canvien al llarg de l’embaràs. Està bé canviar d’opinió sobre el que t’agradaria que passés quan tinguis el teu nadó. Fins i tot quan esteu en part i el vostre nadó està a punt de néixer, teniu dret a variar el vostre pla original.

Necessito tenir un pla de naixement?

Parleu amb la vostra llevadora o metge sobre el que és important per a vosaltres i poden prendre notes als vostres registres. Durant el part se’ls pregunta a la majoria de les dones com se’ls pot donar suport perquè tinguin el tipus de part que els agradaria. Les converses entre la dona i la seva llevadora i/o metge ofereixen informació sobre el part i el part que és important per a la dona.

Un dels principals avantatges d’un pla de naixements és que t’ajuda a preparar-te per tenir un nadó. Seure i fer un registre escrit pot ajudar a centrar l’atenció en allò que és realment important. Ens serveix de guia per als professionals de la salut per tal conèixer el que esperes de nosaltres i ens ajudarà a oferir-te una atenció integral i personalitzada.

3

Embaràs

 

Links d’interès:

2

Part

  • Pròdroms (CAT | ES)
  • Vitamina K (CAT | ES)
  • Presentació de natges (CAT | ES)

 

Links d’interès:

1

Postpart

  • Recomanacions alta mare (CAT | ES)
  • Recomanacions alta nadó (CAT | ES)
  • Signes d’alarma (CAT | ES)

 

Links d’interès:

A més de la informació que aquí us facilitem, podeu participar en les sessions especials amb les llevadores de l’ASSIR Baix Llobregat Nord. Les sessions es centren en la preparació al naixement, l’atenció i seguiment en el postpart, el suport en l’alletament matern, la barrera idiomàtica i la Tarda jove.
Activitat Grupal i Comunitària ASSIR Baix Llobregat Nord

Vídeos preparació naixement

Logo-DONAR-A-LLUM-500
937742020 – Extensió 13101

De dilluns a divendres a 9h a 13h

Av Mancomunitats Comarcals, 1-3, 08760.Martorell