| Contactar | Mapa web

Atenció al part

Un professional de la FHSJD vestint a un nadó

Informació per a les gestants i puèrperes

Donada la situació actual de la pandèmia per CoVID-19 i les recomanacions donades pel Departament de Salut, des de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell volem informar de les diferents mesures preses per a les gestants i puèrperes que acudeixen al nostre centre:

 • La Unitat de Maternitat i Obstetrícia és un servei no afectat pel CoVID-19, però en aquests moments, tot i que les embarassades en general són una població sana, es realitza una prova diagnòstica a l’ingrés com a mesura per evitar els casos en aquesta unitat.
 • Els protocols d’atenció al part normal del centre no es veuen modificats per l’actual situació del CoVID-19 en mares sanes. Aquest inclou l’acompanyament de la mare en tot moment, independentment del tipus de part.
 • Es segueix mantenint el protocol de pell amb pell i lactància materna seguint les recomanacions d’UNICEF i l’OMS.
 • S’ha reactivat la donació de llet materna al Banc de Llet públic. Per gestionar l’entrada al programa i la recollida a domicili contacta’ns a: llevadores@hmartorell.es
 • Es recomana no visitar a les mares que acaben de donar a llum i recent nascuts a la unitat de Maternitat, mantenint el mateix acompanyant durant tota l’estança.
 • Recomanem trucar a la llevadora abans d’acudir a l’hospital per minimitzar visites i poder acudir a l’hospital en fase activa del part. Les dues línies de contacte directe són:
  • Sala de Parts i consultes Postpart: 680 788 059
  • Centre de Naixement: 676 997 359
 • Es realitzaran les sessions informatives de cada tercer dimarts de mes, via Jitsi Meet on us podreu connectar en directe. Per fer-ho només cal clicar al link corresponent en cada horari.
 • A més, en aquesta pàgina teniu material educatiu en format vídeo mentre no es realitzen les sessions de preparació al part.
 • Per qualsevol dubte, us podeu posar en contacte amb les llevadores via correu electrònic:

Per qualsevol dubte, us podeu posar en contacte amb les llevadores via correu electrònic:

Informació i recomanacions en castellà:

 •  

Donar a llum a la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

Les recomanacions internacionals i l’aposta des de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) han impulsat, en els darrers anys, un canvi en l’atenció a les dones i les seves famílies durant tot el procés d’embaràs, part i postpart.

El servei d’obstetrícia ha adaptat l’atenció a les noves guies tant nacionals com internacionals per tal d’oferir el millor servei amb la millor qualitat.

Aquest canvi millora la qualitat de l’atenció a la dona, les seves famílies i en les decisions preses durant l’embaràs.

Aquest procés ens ha portat a obrir el primer centre de naixements públic de Catalunya. A més a més, hem adaptat i actualitzat les guies de la sala de parts que l’hospital ja oferia.

Uns pares i una llevadora somrient mentre la mare està donant el pit a un bebè.

Centre de naixements per als parts naturals

El centre de naixements de la FHSJDM es posa en marxa el 2017 per poder oferir una millor atenció a les famílies que desitgen un part natural en un entorn proper, íntim i segur.

El centre es basa en un model ja d’èxit i amb bons resultats en altres països Europeus. És liderat per llevadores i coordinat amb la resta de professionals que acompanyen la dona durant el procés de l’embaràs.

Ofereix una atenció continuada a la dona a partir de la setmana 35-36 de l’embaràs i fins a l’alta al domicili.  Es revisa i elabora el pla de part conjuntament amb la llevadora, així com un seguiment de l’embaràs personalitzat.

En cas d’arribar a la setmana 41 s’inicia un seguiment cada 48h amb una sessió de teràpies complementàries per afavorir l’inici del part de forma espontània.

Durant el treball de part es respecta la llibertat de moviment, la posició en el moment del part, la llibertat per poder menjar i beure i tot el que la mare necessiti. És a dir, es respecta el procés fisiològic del part.

Un cop surt la placenta, la família es queda a fer el postpart immediat al centre de naixements, abans de traslladar-se a l’habitació individual contigua per passar-hi les primeres 24 hores i després marxar al domicili.

Vista de la sala de parts del centre de naixements de l'Hospital de Martorell

Està pensat per a mares sanes, amb embarassos sense complicacions que desitgen tenir un part natural amb un treball de part que s’inicia entre les 37 i les 42 setmanes d’embaràs.

En cas de dubte, oferim visites informatives un cop al mes i resposta per telèfon o correu electrònic (centredenaixement@hmartorell.es) en un màxim de 24 hores.

Per tal de poder acompanyar la intensitat del part i donar suport a les mares, les llevadores estan formades en diverses teràpies complementàries.

El centre de naixements disposa d’espai per moure’s, pilota de parts, fulard per agafar-se, banyera per fer la dilatació, aparell de TENS, aromateràpia i òxid nitrós (Entonox®, específic per a l’embaràs).

En cas de dubte realitzem visites informatives un cop al mes i resposta per telèfon o correu electrònic (centredenaixement@hmartorell.es) en un màxim de 24 hores.

El servei té un telèfon disponible les 24h del dia per tal de mantenir el contacte amb la llevadora quan s’inicia el treball de part. Aquest permet donar resposta immediata tenint una llevadora sempre a l’altra banda del telèfon.

A més també disposa d’un correu electrònic per a consultes menys urgents amb resposta en un màxim de 24 hores.

 • Visites informatives un cop al mes
 • Dues sessions de preparació al part natural amb tècniques complementàries per al maneig de les contraccions.
 • Consulta de lactància materna en el postpart amb cita prèvia
 • Atenció telefònica llevadora 24h

Sessions informatives

3r dimarts de cada mes

Horari

15 -17h: Sala de Parts

17-19h: Centre de Naixement

Punt de trobada

Sala Polivalent (1a Planta)

TEMPORALMENT VIA

 JITSI MEET

15h- Sala de Parts

17h- Centre de Naixement

Normes de funcionament

Sala de parts

El Servei  d’Obstetrícia de la FHSJDM està format per un equip de professionals, obstetres i llevadores dedicat a l’atenció integral de  la dona gestant, durant tot el seguiment de la gestació, el part i el postpart. L’assistència obstètrica a la FHSJDM  està basada en el respecte i en la informació a la dona i la seva parella al llarg de tot el procés de l’embaràs i del part. Es garanteixen els controls necessaris per oferir el màxim nivell de seguretat per la dona i pel seu fill/a.

 

En cas que es trenqui la bossa de les aigües i siguin clares, es realitza una visita a l’hospital on comprovem que tant la mare com el nadó estan bé i s’ofereix l’alta al domicili amb recomanacions fins que el treball de part s’iniciï espontàniament. A les 18 hores després d’haver trencat la bossa de les aigües, i si el part no s’ha iniciat abans, s’ingressa a la planta de maternitat per a un seguiment més continu.

En cas de dubte realitzem visites informatives un cop al mes i resposta per telèfon o correu electrònic (llevadores@hmartorell.es) en un màxim de 24 hores.

El servei disposa de telèfon de contacte amb la llevadora 24h al dia. A més també es disposa d’un correu electrònic (llevadores@hmartorell.es) per a consultes menys urgents amb resposta en un màxim de 24 hores.

Des de fa uns mesos, l’hospital també ha iniciat el programa d’acompanyament de la mare durant la cesària, on ella podrà triar la persona que estarà al seu costat durant la intervenció i rebre el seu fill conjuntament.

Immediatament després del naixement del nadó, la criatura es col·loca a sobre de la mare per poder fer pell amb pell. Per afavorir aquest moment, el postpart immediat es realitza a la mateixa sala de parts, posposant les intervencions no urgents i afavorint el vincle entre la mare i el nadó, així com iniciant la lactància materna si la mare ho desitja.

La FHSJDM es compromet a donar suport a les mares que volen donar el pit a través dels diferents professionals de l’entitat, infermeres i llevadores  durant l’estada a la planta de maternitat.

Un cop es torna a casa, s’ofereixen visites de seguiment a la consulta de lactància per acompanyar les mares durant els primers dies.

 • Visites informatives un cop al mes
 • Consulta de lactància materna en el postpart amb cita prèvia
 • Atenció telefònica llevadora 24h
 • Acompanyament a les cesàries
 • Alta precoç a les 24h

Vídeos preparació naixement

Consells. L’inici del part: pròdroms

Què són els pròdroms?

Els pròdroms o fase latent de la dilatació és el període just anterior a l’inici del part de manera activa. Durant aquest temps, el coll de l’úter es fa més fi i es comença a obrir (dilatar) fins a arribar als 4-5 cm. Pot ser que expulsis el tap mucós que es troba al coll, en ocasions pot haver-hi una mica de sang, això és normal en el procés del part.

Com els reconec?

Algunes dones experimenten dolors a l’esquena i rampes abdominals (com dolor de regla). Pot ser que tinguis contraccions durant hores que s’aturen i comencen una altra vegada al dia següent. Això és normal i si això dura diversos dies pot ser molt cansat per a tu.

Gràfic amb indicacions sobre com actuar durant els prodroms
Quan hauries de venir a l´hospital?

El millor lloc per a tu durant aquesta etapa és casa teva, estaràs més tranquil·la i relaxada i t’ajudarà a progressar amb més rapidesa a la fase activa del part.

Si ja has intentat tot el que t’hem aconsellat fer a casa i malgrat això et sents ansiosa o tens més dolor del que pots aguantar, truca’ns perquè t’aconsellarem què fer.

Si et demanem que vinguis a l’hospital, porta la bossa per si necessites quedar-ti.

En arribar a l’hospital, l’equip et rebrà, la llevadora et valorarà i examinarà, si és necessari, per saber si estàs en la fase activa del part. Si no ho estàs encara, et donarem suport, consell i recomanarem que tornis a casa.

Has de contactar o venir a l’hospital immediatament, si:
 • Trenques aigües i el color és groc, verd o negre
 • Tens sagnat vaginal “fresc”, tipus regla
 • El nadó no s’ha mogut quan normalment ho fa en les últimes 24 hores, conèixer patró del nadó
 • Comences amb contraccions de part abans de la setmana 37 d’embaràs
Contacte
Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

937742020 ext 53103

Adreça

Av Mancomunitats Comarcals, 1-3, 08760.Martorell

Centre de Naixement

676997359

Correu Electònic

centredenaixement@hmartorell.es